V čem je vitamín B12: znáte zdroje vhodné pro vegany?

Vitamín B12 se přirozeně nachází hlavně v potravinách živočišného původu – například v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích. Důvodem je to, že vitamín B12 je syntetizován mikroorganismy. Vegani ho mohou získat z potravin obohacených o vitamín B12, případně fermentovaných zdrojů.

V čem je vitamín B12: znáte zdroje vhodné pro vegany?
21. 12. 2025

Co je vitamín B12 a jak v těle působí

Vitamín B12, známý také jako kobalamin, je vitamín rozpustný ve vodě. Hraje zásadní roli v mnoha metabolických procesech – podporuje energetický metabolismus a metabolismus homocysteinu. Dále pozitivně působí na činnost nervové soustavy, přispívá k tvorbě červených krvinek, napomáhá správnému fungování imunitního systému a snížení míry únavy a vyčerpání.

V čem je vitamínu B12 nejvíce

Vitamin B12 se v přirozené podobě vyskytuje převážně v živočišných zdrojích. Pokud se stravujete pestře, stačí obvykle běžná porce masa, ryb nebo vajec, abyste doporučený denní příjem pokryli. 

  • Hovězí játra – patří k nejbohatším přirozeným zdrojům vitamínu B12. Stačí menší porce týdně, abyste podpořili energetický metabolismus. Dobrým zdrojem je i hovězí či jehněčí maso. 
  • Ryby – obsahují nejen vitamín B12, ale i omega-3 mastné kyseliny. Proto by měly být v jídelníčku alespoň 2x týdně
  • Kuřecí a krůtí maso – představují odlehčenou alternativu červeného masa, která je vhodná pro rychlé každodenní vaření. Obsahuje méně tuku, ale stále představuje významný zdroj vitamínu B12.
  • Vejce – vaječný žloutek je přirozeným zdrojem nejen vitamínu B12, ale i dalších vitamínů skupiny B.
  • Mléko a mléčné výrobky – jsou přijatelné i pro vegetariány. 

Pokud konzumujete maso jen občas, zaměřte se na dostatek dalších živočišných zdrojů.  

Vitamín B12 pro vegetariány i vegany

Zatímco vegetariáni mohou do jídelníčku zařadit vitamín B12 v podobě mléčných výrobků a vajec, vegani musí spoléhat na jiné zdroje. Rostlinné potraviny přitom přirozeně téměř žádný vitamín B12 neobsahují. Důvodem je to, že vitamín B12 se v rostlinách přirozeně netvoří, protože je syntetizován mikroorganismy. Některé potraviny ho ale mohou obsahovat díky fermentaci nebo umělému obohacení.

  1. Obohacené potraviny rostlinného původu – rostlinné nápoje (sójové, mandlové, ovesné), lahůdkové droždí, pomazánky, cereálie
  2. Fermentované potraviny – kimchi, kysané zelí 

Pokud se řídíte zásadami veganského stravování, zařazujte do běžného jídelníčku výrobky obohacené o vitamín B12, případně doplňky stravy.

Ptáte se: Jak podpořit vstřebatelnost vitamínu B12

Vstřebávání vitamínu B12 začíná již v žaludku, kde se uvolní z potravy. Následně se naváže na speciální bílkoviny, a nakonec je do organismu vstřebán v tenkém střevě. Aby tělo využilo vitamín B12 co nejefektivněji, je důležité nejen konzumovat potraviny bohaté na vitamín B12, ale zároveň dbát na optimální kyselost v žaludku (kyselina chlorovodíková se podílí na uvolnění vitamínu B12 z potravy) a podporovat zdraví střevního mikrobiomu. Vhodné je jíst pravidelně menší porce potravin bohatých na vitamín B12, vyhýbat se nadměrné konzumaci alkoholu a nezapomínat na dostatek živin podporujících zdravé zažívání. 

Zejména v případě nedostatku živočišných zdrojů v jídelníčku může být dobré zařadit vitamín B12 v podobě doplňků stravy. 


Zdroje:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/

https://www.nzip.cz/clanek/1141-vitamin-b12-kobalamin

https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/VitaminB12-Content.pdf

Hepactum FORTE - Vyzkoušejte zdarma*!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč