Zinek má v organismu více funkcí, než čekáte
Zinek je další z látek, které si naše tělo nedokáže ukládat do zásoby, a je proto důležité je pravidelně přijímat buď běžným jídelníčkem, nebo doplňky stravy. Důvodů, proč na pravidelný příjem zinku nezapomínat, je přitom více než dost. Zinek přispívá k:
1. plodnosti, reprodukci a k udržení hladiny testosteronu v krvi,
2. metabolismu mastných kyselin, sacharidů i bílkovin,
3. metabolismu vitaminu A,
4. metabolismu kyselin a zásad,
5. funkci imunitního systému,
6. udržení normálního stavu kostí,
7. zdraví vlasů, nehtů a pokožky,
8. udržení normálního stavu zraku,
9. syntéze DNA,
10. ochraně buněk před oxidativním stresem,
11. procesu dělení buněk,
12. rozpoznávacím funkcím.
Doporučené denní množství se u mužů a žen liší
Po železe je zinek druhým nejrozšířenějším kovem v lidském těle. Potřeba zinku se liší mimo jiné podle věku a pohlaví. Dospělí muži by měli denně přijmout 10 mg, ženy pak 8 mg. V těhotenství (od 2. trimestru) se doporučení u žen zvyšuje na 10 mg a při kojení dokonce na 11 mg. Bezpečný horní limit pro dospělé je pak 40 mg denně.
Kdy brát zinek – nalačno, nebo po jídle?
Načasování hraje při užívání doplňků stravy se zinkem velkou roli. Nejlépe se vstřebává nalačno, kdy se využije až 60–70 % přijatého množství. Pokud však způsobuje doplněk stravy potíže se žaludkem, je možné ho užívat spolu s lehkým jídlem obsahujícím bílkoviny – ty vstřebávání zinku podporují. Naopak je dobré vyhnout se konzumaci zinku spolu s potravinami bohatými na fytáty.

Zinek v potravinách – hledejte v těch živočišného původu
Zinek se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, přičemž nejbohatším zdrojem jsou mořské plody – zejména ústřice, které obsahují mnohonásobně více zinku než jiné suroviny. Významné množství zinku dodává také červené maso, drůbež a vnitřnosti, z běžně konzumovaných potravin pak vejce, mléko a sýry. Mezi rostlinné zdroje bohaté na zinek patří luštěniny i celozrnné obiloviny, u nichž ale vstřebávání ovlivňují fytáty snižující biologickou dostupnost zinku. Proto se doporučuje tyto potraviny namáčet, klíčit nebo fermentovat, čímž se využitelnost zinku zvyšuje.
Lidé řídící se zásadami veganské stravy mohou mít nedostatek zinku kvůli tomu, že jeho nejbohatší zdroje jsou živočišného původu a v rostlinných zdrojích může využitelnost zinku snižovat obsah fytátů.
Nejčastější chyby při doplňování zinku
Pojďme se podívat na to, čemu se při příjmu zinku vyvarovat. Již jsme zmiňovali užívání doplňků stravy s celozrnnými obilovinami a luštěninami. Dále je vhodné vyhnout se doplňkům obsahujícím zinek spolu s vysokou dávkou elementárního železa (nad 25 mg), tedy takového, které není vázané s jinými sloučeninami. To může snížit vstřebávání zinku. Železo přidávané do obohacených nebo fortifikovaných potravin vstřebávání zinku neovlivňuje.
Chybou je nejen nedostatečný příjem zinku a nevhodné kombinace, ale i dlouhodobé překračování doporučené denní dávky. Vždy je proto nutné řídit se doporučením výrobce.
Přečtěte si také další články:
- Co je dobré na trávení a jak podpořit zdravé zažívání?
- Co byste měli znát, i když nejste odborník: Homocystein a lipidy
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/1152-zinek
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx
https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/zinc-consumer.pdf







