Hepactum FORTEDoplněk stravy

Co je cholin a jak ho přirozeně zařadit do jídelníčku

Cholin je bioaktivní látka, která se dříve řadila mezi vitamíny skupiny B, ale vzhledem k tomu, že si tělo dokáže v játrech vytvořit malé množství cholinu samo, toto označení ztratila. Není ani minerální látkou. To ale nic nemění na její funkci ani na potřebě pravidelně ji doplňovat jídelníčkem. Tedy, co je cholin?

Co je cholin a jak ho přirozeně zařadit do jídelníčku
30. 6. 2025

Cholin je živina, která hraje v našem těle důležitou roli, ale mnoho lidí si ji nedoplňuje v dostatečném množství. Pravděpodobně to bude tím, že nejlepšími přírodními zdroji cholinu jsou hovězí a kuřecí játra, tedy potraviny, které nepatří obecně k neoblíbenějším. Existuje ale i mnoho dalších způsobů, jak cholin jídelníčkem přirozeně doplnit. 

Játra, vejce a ryby na prvním místě

Nejvyšší koncentrace cholinu se nachází v orgánech zvířat. Například hovězí játra obsahují v jedné porci (85 g) až 359 mg cholinu. Skvělým zdrojem jsou ale i ryby – porce lososa dodá 187 mg, kaviár ve stejném množství 285 mg. Také hovězí, kuřecí a krůtí maso je vhodné z hlediska obsahu cholinu zařazovat pravidelně: nachází se v nich kolem 70–110 mg na porci.

Vegetariáni mohou doplnit cholin díky vejcím. Jedno vejce obsahuje zhruba 169 mg cholinu – a to hlavně ve žloutku. Cholin z vajec je navíc díky obsahu tuků velmi dobře vstřebatelný.

I rostlinná strava může s doplněním cholinu pomoci

I když živočišné zdroje jsou na prvním místě, alternativou je také řada rostlinných potravin Například

  • pražené sójové boby: 214 mg cholinu na šálek,
  • shiitake houby: 116 mg na porci (145 g),
  • pšeničné klíčky: 153 mg na porci (85 g),
  • květák: 72 mg na porci (160 g),
  • mandle: 15 mg cholinu na hrst,
  • quinoa, červené brambory, fazole a čočka: 40–75 mg cholinu na porci.

Rostlinné potraviny navíc často obsahují vysoký podíl vlákniny, zdravých tuků a vitamínů skupiny B a jsou součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. 

Cholin od rána do večera

Chcete se zaměřit na příjem cholinu? Inspirujte se ukázkovým denním jídelníčkem. Ten je samozřejmě třeba přizpůsobit vašim dalším aktuálním potřebám. 

  1. Snídaně: 2 vejce + krajíc chleba 
  2. Oběd: losos s pečeným květákem 
  3. Svačina: hrst mandlí a jogurt 
  4. Večeře: quinoa s cizrnou a shiitake houbami

Díky chytrému kombinování živočišných i rostlinných zdrojů můžete příjem cholinu snadno pokrýt – a tělu dodat i spoustu dalších cenných látek. Případně využijte možnosti, které přinášejí doplňky stravy, v nichž je cholin kombinován s dalšími zdraví prospěšnými látkami.

Co je tedy cholin?

Cholin je ve vodě rozpustná organická látka. Nejde o vitamín v pravém slova smyslu ani o minerální látku. Jedná se o takzvaný vitagen. Z hlediska prospěšnosti pro zdraví má podobné účinky jako vitamíny skupiny B a je důležitý pro celou řadu tělesných funkcí: Přispívá k metabolismu homocysteinu i makroživin a podporuje normální činnost jater. Ačkoli si tělo dokáže malé množství cholinu vytvořit samo, nestačí to k pokrytí denní potřeby. Proto je důležité přijímat ho také ze stravy.



Zdroj:  

https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.