Co je cholín a proč je pro tělo důležitý
Cholín neboli cholin je organická sloučenina, dříve řazená mezi vitaminy skupiny B. Dnes se označuje jako tzv. vitagen – látka podobná vitaminům, která má ale na rozdíl od nich pro organismus význam i jako stavební a energetický zdroj.
Z chemického hlediska je cholín organická, ve vodě rozpustná sloučenina.
Cholín: účinky přehledně
Cholín se podílí na transportu a metabolismu tuků. Působí lipotropicky – tedy napomáhá využívání tuků a cholesterolu, a zároveň podporuje fyziologické funkce jater. Spolu s dalšími látkami, jako je methionin nebo betain, se účastní biochemických reakcí spojených s metabolismem homocysteinu. Cholín tedy přispívá
- k udržení normální činnosti jater,
- k metabolismu tuků,
- k metabolismu homocysteinu.
Kolik cholínu organismus potřebuje
Doporučený příjem cholínu se liší podle věku, pohlaví i celkového stavu. Jako přiměřený průměrný příjem pro zabránění zdravotním komplikacím souvisejícím s játry se uvádí v dospělosti 425 mg u žen a 550 mg u mužů. Doporučení zahrnující všechny funkce cholínu v organismu pak uvádí 1 až 3 gramy na den.
Přirozenou tvorbu cholínu v těle ovlivňují hormonální i metabolické faktory. Na jeho působení mají nepříznivý vliv síra, estrogeny, alkohol, některé léky a technologické úpravy potravin. Na dostatečný příjem cholínu je vhodné dbát zejména v období dlouhodobé psychické zátěže.
Co v jídelníčku nesmí chybět
Cholín se přirozeně vyskytuje jak v živočišných, tak rostlinných zdrojích. V rámci živočišných s jeho doplněním pomohou vaječné žloutky (1 žloutek obsahuje 169 mg cholínu), játra a další vnitřnosti (srdce) i ryby. V dalších druzích masa je pak cholínu již méně. Z rostlinných zdrojů jsou dobré luštěniny, sója, obilné klíčky, kvasnice i některá semena a ořechy. Ze zeleniny pak květák, brokolice nebo růžičková kapusta.
Za běžných okolností je možné denní dávku pokrýt pestrou stravou. V případě zvýšené potřeby může být vhodné doplnit jídelníček o potravinové doplňky s obsahem cholínu.
5 věcí, které byste měli vědět o cholínu
- Není to vitamin – cholín byl kdysi považován za součást komplexu vitaminů B, dnes se řadí mezi tzv. „kvazi-vitaminy“.
- Tělo ho dokáže vytvořit samo, ale jen částečně – endogenní syntéza nestačí na pokrytí potřeby, a proto je nezbytné doplňovat ho stravou.
- Podporuje správné fungování jater – cholín pomáhá zpracovávat tuky a odvádět cholesterol, čímž přispívá k udržení zdraví jater.
- Je důležitý pro metabolismus tuků i homocysteinu – homocystein vzniká v těle přirozeně, ale jeho vyšší hladiny mohou mít na organismus negativní vliv.
- Najdete ho v mnoha běžných potravinách – i když cholín obsahují přirozeně potraviny, které jsou součástí běžného jídelníčku, v případě, že se zaměřujete na zdraví jater, může být vhodné dodání v podobě doplňků stravy. Ty mohou cholín kombinovat s dalšími pro játra prospěšnými složkami.

Příklad denního jídelníčku bohatého na cholín
Snídaně:
- 2 vejce naměkko, 2 celozrnné toasty, hrst baby špenátu (vejce patří mezi nejbohatší zdroje cholínu).
Dopolední svačina:
- 150 g nízkotučného tvarohu s piniovými semínky a borůvkami (které dodají tělu prospěšné antioxidanty).
Oběd:
- Grilovaný losos s bramborem ve slupce a dušenou brokolicí (ryby jsou zároveň zdrojem vitamínu D a prospěšných tuků)
Odpolední svačina:
- 4 lžíce domácího hummusu z cizrny a olivového oleje, 4–5 celozrnných krekrů s plátky okurky a mrkve (tato kombinace je bohatá nejen na cholín, ale také vlákninu a bílkoviny)
Večeře:
- Kuřecí prsa s květákovým pyré (lehké, ale výživné jídlo obsahující cholín)
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx








